A kávé készítés mestere: ki a barista és mit csinál

Ki csinálja, hogyan és miért? Ki a barista és miért foglalkozik ennyi a kávéval? Rengeteg kérdés, amire ebben a cikkben végre megadjuk a választ.
Mit csinál a barista?
A barista a kávé készítés mestere. Igaz, hogy kávét bárki tud készíteni, de amilyet a barista tud az már a profi kategóriába tartozik. A mai vendéglátásban egyre nagyobb szerepe van a baristának, bár sokan még nem igazán értik miért kell a kávéfőzést tanulni, miért kell hozzá képesítés?
Mit jelent az, hogy barista?
Napjainkban a barista hivatásos kávékészítőt és felszolgálót jelent. Eredetileg az eszpresszó hazájából származik a barista szó, Olaszországból, ahol a pult mögötti felszolgálót jelentette. Azonban nem csak a kévét hanem minden féle hideg üdítőt, sőt alkoholos italt is készített és fel is szolgált.
Az 1970-80-as években Amerikában az eszpresszó szinte kultikus itallá vált, ekkor kapta a barista szó a mostani jelentését. Ekkor jöttek rá, hogy becsülendők azok az a kávékészítők, akik kezelni tudták a kávéfőző gépeket és el tudták készíteni az eszpresszóból készült kávé italokat is.
Mikor vált Magyarországon ismertté a barista szó?
Magyarországon virágzott a kávéházi kultúra már a XIX. században, így már akkor elismert szakma volt kávépincérnek lenni. A szakma megszerzéséhez szakképzés és sok év tapasztalata kellett. Abban az időben a polgári élet kötelező eleme volt kávéházak látogatása.
Az első világháború végétől egészen a rendszerváltásig ez a szokás nem volt már divat, így csak az elmúlt 10-15 évben jutottak el hazánkba a nívósabb olasz kávémárkák, napjainkban pedig a speciality kávézók és kávék váltak népszerűvé, így a kávépincért már hazánkban is baristának nevezik a nemzetközi szokásoknak megfelelően.
Mivel foglalkozik a barista?
Kávé és kávé között óriási lehet a különbség függően attól, hogy hogyan szüretelték a kávét, hogyan dolgozták fel és a legfontosabb, hogy hol és hogyan termesztették a kávécserjét.
A kávé fajtájától és a termőterülettől függően más-más pörkölési módot kell alkalmazni, sőt az őrlési mód sem mindegy. A tökéletes ital elkészítése esetén megfelelő kell, hogy legyen a víz minősége, a nyomás, és a kivonatolás ideje sem mindegy. Ezért a tökéletes kávé elkészítése több tényező függvénye.
A baristának ezért tudnia kell az egész folyamatot és a következő tényezőket is ismernie kell:
● ismernie kell a kávé fajtáit és a felhasználásukat,
● tisztában kell lennie a pörkölési módokkal,
● tudnia kell a megfelelő szemcse méretet kiválasztani,
● tudnia kell használni a kávéfőző gépeket, barista kellékeket,
● ismernie kell a gépi és a kézi kávékészítési módszereket,
● tudnia kell tökéletes tejhabot készíteni és a tejes kávéitalok készítése és díszítése sem okozhat gondot,
● vérbeli vendéglátósként tudnia kell profin kezelni a vendégeket, elkészíteni a kávét és fel is szolgálni azt.
Amennyiben megtetszett a barista szakma, barista szakember tanfolyam Budapesten a Bols Mixer Akadémia keretein belül indít barista tanfolyamokat.
Összegezve
Akár hobbi szinten akár foglalkozásként érdekel valakit a barista szakma, az elhivatottság, a pörgős személyiség, jó stressztűrő képesség és vendéglátós véna szükségesek a szakma magas szintű műveléséhez.